A fost publicată o listă provizorie cu locațiile secțiilor de votare din străinătate, chiar dacă perioada de înregistrare prealabilă se încheie abia azi. Explicația CEC (DOC)

by D M
Distribuiti mai departe...

Deși înregistrare prealabilă pentru moldovenii aflați peste hotare sau în stânga Nistrului expiră miercuri, 16 septembrie, o listă provizorie cu locațiile secțiilor de votare din străinătate, a apărut deja. Informația a fost confirmată pentru Agora.md de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC(, Dorin Cimil care susține că lista expediată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este una provizorie.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor a scris pe pagina sa de Facebook că lista ar fi fost expediată de președintele CEC la data de 11 septembrie, cu cinci zile până la finalizarea procedurii de înregistrare prealabilă.

„Din acest document aflăm că se propune deschiderea a 38 de secții în Federația Rusă. Cum pentru Italia care are aproape 11 mii de înregistrări prealabile se propune 45 de secții de vot, iar pentru Federația Rusă cu șase mii, din care majoritatea falsificate, se propune 38?”, se întreabă Gligor.

Dorin Cimil menționează că lista cu locațiile secțiilor de votare din străinătate a fost expediată țărilor vecine pentru a vedea „dacă se acceptă sau nu anumite locații”.

„Noi am trimis o listă pentru confirmare, o listă de testare, fiindcă unele țări solicită ca să fie expediate din timp listele cu referință la locațiile propriu-zise. Este o listă de testare să vedem dacă se acceptă sau nu anumite locații. Dar asta nu este una definitivă. Este o listă preventivă în care noi solicităm testarea unor eventuale locații pentru țările gazdă”, a spus președintele CEC pentru jurnaliștii AGORA. 

Acesta a mai spus că în cazul în care unele țări nu ar accepta ca să fie deschise secții de votare, atunci alegătorii nu ar putea avea posibilitatea să voteze. 

„Noi nu avem un alt sistem de vot, decât cel cu buletin de vot. Nu avem prin corespondență, electronic”, a precizat Cimil. 

Menționăm că, în câteva zile, Federația Rusă a ajuns pe primele poziții în lista statelor de unde solicită cetățenii înregistrarea prealabilă pentru a participa la prezidențiale. Totodată,  în urma unei investigații s-au depistat mai multe cazuri de înregistrare prealabilă frauduloasă a alegătorilor în Rusia, în care zeci de oameni au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia, asta chiar dacă nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită. În liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

Funcționarii neagă că ar fi comis o ilegalitate. Unii spun că aveau intenții reale de a se deplasa în Rusia, iar alții argumentează că au fost induși în eroare, neînțelegând de fapt pentru ce semnează.

Voci din societatea civilă susțin că numărul de înregistrări e de opt ori mai mare față de alegerile din 2019. Anume în baza înregistrărilor prealabile, autoritățile urmează să decidă câte secții de vot vor deschide într-o țară sau alta. Expertul comunității Watchdog, Valeriu Pașa, sugerează că un asemenea număr de moldoveni dornici să voteze în Rusia ar indica spre o fraudare a procesului. Pașa afirmă că Watchdog va adresa un demers la Comisia Electorală Centrală și va cere verificări.

sursa: Agora.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...