A fost aprobată Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală pentru anii 2014-2020

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miercuri, în cadrul şedinţei Guvernului a fost aprobată Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020.

Strategia a fost elaborată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, cu suportul Corporaţiei Financiare Internaţionale şi a Băncii Mondiale. Aplicarea acesteia va costa circa 11,4 miliarde de lei. Despre asta relatează serviciul de presă al MAIA.

Strategia stabileşte trei priorităţi de dezvoltare a agriculturii şi a mediului rural până în 2020: creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin modernizarea şi integrarea pieţei, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi îmbunătăţirea nivelului de trai în zonele rurale.

Viziunea dezvoltării agriculturii şi a mediului rural până în anul 2020 este următoarea: „Un sector de agro-business competitiv va contribui ca mediul rural din Republica Moldova să devină unul atractiv pentru muncă şi trai, dispunând de infrastructura necesară, unde rulează afaceri agricole şi non-agricole, în conformitate cu creşterea economică. Agricultura şi mediul rural vor furniza bunuri şi servicii, totodată conservând biodiversitatea, valorile culturale şi tradiţionale pentru generaţiile viitoare”.

Odată cu aplicarea Strategiei va spori valoarea sectorului agroalimentar și accesul la noi piețe, se va majora cota de piață pe plan intern și extern, vor fi optimizate structurile și utilizarea resurselor de teren, iar procesul de gestionare a resurselor de apă agroalimentară vor fi îmbunătățite.

De asemenea, va spori activitatea economică rurală, se va îmbunătăți infrastructura rurală și rezistența la riscurile care afectează mediul de afaceri agroalimentare. Responsabilitatea pentru dezvoltarea zonei rurale va fi preluată de către locuitorii din mediul rural, iar produsul sistemului educaţional şi de cercetare va avea conexiuni cu nevoile pieţei.

Totodată, Strategia prevede armonizarea legislaţiei naţionale care se referă la sectorul agro-alimentar cu legislaţia UE și aplicarea recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...