9 Mai: Moldova se debarasează timid de semnificația sovietică a sărbătorii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova sărbătorește pe 9 mai 70 de ani de la victoria asupra fascismului, așa cum s-a angajat prin „Hotărârea statelor-membre CSI privind pregătirile pentru sărbătorirea jubileului de 70 de ani de la Biruința poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, semnată (din partea Moldovei) pe 5 decembrie 2012, la Așhabad, de către premierul de atunci al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Nici un militar și nici un oficial al Armatei Naționale a Moldovei nu participă la parada militară de la Moscova, Chișinăul ignorând invitația Rusiei. Nici președintele Nicolae Timofti nu va participa la ceremoniile organizate la Moscova. El a anunțat că preferă să marcheze această dată „alături de veteranii din țară”. Totuși, autoritățile moldovene au aprobat câteva documente vizând această aniversare în care este utilizată terminologia sovietică (de exemplu: „victoria poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei”). Ziua de 9 mai împarte societatea moldovenească în două părți aproape egale: unii sărbătoresc „Ziua Victoriei”, alții – „Ziua Europei”.

Medalie pentru toți veteranii, fără „seceră și ciocan”

În luna martie, Guvernul a aprobat două proiecte de lege „pentru ratificarea Hotărârilor Consiliului şefilor de stat din CSI privind Planul acţiunilor pentru celebrarea celei de-a 70-a aniversări a victoriei asupra fascismului în Războiul al Doilea Mondial şi privind instituirea unei distincţii jubiliare comune”. Hotărârea Consiliului şefilor de stat din CSI a fost semnată de preşedintele moldovean Nicolae Timofti în februarie 2014. Este vorba de o medalie cu inscripția „70 de ani de la sfârşitul Războiului al Doilea Mondial”, numai că simbolul comunist „secera și ciocanul” lipsesc de pe medalia moldovenească, în pofida deciziei Consiliului şefilor statelor CSI din octombrie 2013. Acestea vor fi oferite la 2.150 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv la 114 veterani ai Armatei Române din anii războiului.

Recent, Parlamentul de la Chișinău a proclamat 2015 „Anul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial”. Decizia a fost adoptată cu voturile PCRM, PLDM și PD. Deși denumirea inițială era „Pentru apărarea Patriei”, în final aceasta a fost înlocuită cu sintagma „veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial”. „Înlocuirea sintagmei «Marele Război pentru Apărarea Patriei» cu «cel de-al Doilea Război Mondial» şi faptul că decoraţiile se fac nu numai pentru participanţii la război din partea Uniunii Sovietice, dar pentru toţi veteranii, inclusiv pentru soldaţii Armatei Române, este un pas înainte făcut de către Republica Moldova în instituirea unei percepții noi, de pe poziţiile interesului nostru naţional”, susține istoricul Anatol Țăranu.

Nici astăzi, după 70 de ani, nu toți își doresc, la Chișinău, concilierea celor două tabere de veterani. Unii încearcă în continuare să exploateze rivalitatea dintre acestea în scop electoral. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a reacționat bolnăvicios la decizia Parlamentului de a pune semnul egalității între veteranii celor două armate beligerante din cel de-al Doilea Război Mondial: „Sunt sărbătoriți și criminalii SS; și naziștii, și cei care au luptat în armata lui Antonescu. Este o înțelegere a comuniștilor cu eurounioniștii!”, s-a revoltat Dodon.

Ce nu înțelege Igor Dodon?

În 1944, locuitorii dintre Prut și Nistru au fost mobilizați de două ori: mai întâi în armata română, după care în armata sovietică. Unii au ales să lupte până la capăt sub steag românesc, alţii – marea majoritate – au revenit acasă din garnizoanele din România, iar de aici au fost trimişi pe front în calitate de ostaşi sovietici.

De mai mulți ani, Primăria Chișinăului încearcă să-i așeze la aceeași masă pe veteranii celor două tabere. Au fost ani neelectorali în care i-a reușit. Anul acesta, cei 410 veterani care locuiesc în capitală, indiferent de tabăra în care au luptat, vor beneficia de un ajutor financiar unic în mărime de 10 000 de lei moldovenești (echivalentul a 500 de euro). De câte 4000 de lei (echivalentul a 200 de euro) vor beneficia alte 720 de persoane asimilate participanților la cel de-al Doilea Război Mondial și soțiile/soții supraviețuitori și inapți de muncă sau ai invalizilor.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chișinău


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...