8 modalități de a te trezi energizat 100%

by Genko Genko

Ziua bună se cunoaște de dimineață! Zilnic, ai posibilitatea să te trezești cu zâmbetul pe față și să fii sigur că ziua îți va fi frumoasă, ori, din contra, să te trezești cu întârziere și să constați că ai ghinion în tot ce faci.
În continuare, vei găsi 8 moduri de a-ți energiza excelent diminețile:

1. Respectă-ți timpul de culcare.
Renunță la consumul de cofeină după ora prânzului. Acest stimulent te poate ține treaz până noaptea târziu. Din contra, cercetătorii recomandă să consumi, seata, puțin vin, fără abuz.
Altă recomandare este să-ți păstrezi dormitorul răcoros: asta te va face să dormi ”mai strâns”.
Cu o oră înainte de somn, renunță să privești spre orice tip de ecran, în caz contrar, creierul tău va crede că mai este ziuă și va renunța să te lase să dormi. O alternativă este softul F.lux., care, odată instalat, va face ca cromatica imaginilor de pe ecranul calculatorului tău să se adapteze la lumina odăii, în care te afli.

2. Trezește-te, zilnic, la aceeași oră.
Organismul nostru posedă un ritm carcidian, adică un ritm de somn-veghe, care devine eficient doar dacă este consecvent, respectat constant.
În același timp, nu toți oamenii au nevoie de 8 ore de somn: trebuie să-ți cunoști organismul și să-l lași să doarmă un număr constant de ore.

3. Dacă te trezești de la alarma telefonului mobil, nu apăsa butonul ”snooze”, care va amâna timpul trezirii. Setează alarma pentru ora exactă la care trebuie să te ridici din pat și să te pregătești, ca să pleci la serviciu.

4. Bea apă, imediat după ce te trezești!
Corpul nostru se deshidratează considerabil în timpul respirației din timpul nopții. Anume deshidratarea te face somnoros și lent, în timpul dimineții.

5. Privește spre lumină, imediat ce te trezești.

Lumina din zori stimulează creierul și nu te lasă să adormi înapoi.

6. Practică respirația de tip yoga.
Un studiu de la Universitatea Oxford a descoperit că respirația de tip yoga revigorează percepția mentală și fizică a oamenilor. Un exercițiu, în acest sens, este întinderea pe spate și acumularea treptată, de aer, în plămâni, până la umplerea acestora. Expiră aerul din plămâni lent și doar pe nas. Pentru efect sesizabil, inspirația trebuie repetată de 10 ori.

7. Exerciții fizice, în fiecare dimineață.

Trezește-te cu 20 de minute mai devreme și dedică acest timp câtorva exerciții care vor dezmorți toate articulațiile pe care nu le-ai activat în timpul somnului.

8. Dimineața, spune ”da” consumului de proteine, care stimulează secreția de dopamină (hormonul fericirii).
Proteinele sunt conținute în produse precum: carne de pasăre, fructe de mare, fasole, mazăre, ouă, produse din soia, nuci și semințe.
Din contra, carbohidrații din cereale, pâine, alimente prelucrate și conținând cantități mari de zaharuri, te vor face să te simți greoi și lent.

CITIȚI ȘI...