8 boli la care sunteți dispuși, dacă stați prea mult timp pe scaun

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Daily Mail a prezentat un studiu, conform căruia oră în plus, petrecută pe șezut (pe scaun), dublează riscul de îmbolnăvire cu diverse boli grave:

1. Picioare și vene umflate:

Chirurgul londonez Mark Whiteley spune că atunci când sângele nu este pompat cum trebuie dinspre picioare înapoi la inimă, gleznele se umflă, pentru că acumulează presiune mare în venele de la picioare. Este semnul că trebuie să va ridicaţi de pe scaun şi să faceţi mișcări. Un semn al glezenelor umflate este linia care rămâne pe picioare după ce vă scoateți șosetele. Medicul spune că este indicat ca persoanele care petrec mult timp la birou să se ridice le fiecare 20 de minute şi să se plimbe puţin.

2. Ridicarea nivelului glicemiei:
Dacă stați mult timp pe șezute, riscați să deveniți rezistenţi la insulină, o afecţiune care este precursoarea diabetului de tip II, avertizează endocrinologul Mark Vanderpump.Este preferabil să aveţi un birou unde să staţi în picioare, pentru că această poziţie solicită mulţi muşchi, iar activitatea lor ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge.

3. Constipație:
Lipsa mişcărilor provoacă încetinirea tranzitului intestinal, care duce la constipaţie, explică medicul gastroenterolog Anton Emmanuel de la University College Hospital din Londra. Este suficient să faceţi zilnic doar 10 minute de mişcare uşoară. Dacă nu vă mişcaţi după ce mâncaţi, puteţi suferi de arsuri la stomac. Asta, deoarece se produce mai mult acid gastric, iar digestia se încetinește.

4. Dureri de cap:
O poziţie incorectă la birou poate provoca dureri de cap, afirmă fizioterapeutul Sammy Margo. Dacă vă ţineţi capul tras puţin în spate, ca să vedeţi mai bine la monitor, veţi avea dureri în zona frunţii, iar dacă vă cocoşaţi veţi suferi de dureri în zona umerilor. Poziţia corectă este cu spatele lipit de spătarul scaunului, astfel încât colona să stea aproape perpendicular.

5. Scăderea performanţei intelectuale:
Lipsa de mişcare afectează şi activitatea cognitivă. Dacă sângele nu circulă normal spre muşchi, înseamnă că nici creierul nu este alimentat cu oxigen în deplină măsură.

6. Discopatie:
În lipsa mişcărilor, discurile coloanei vertebrală devin mai rigide şi orice mişcare le poate afecta, provocând dureri sau chiar deplasări ale acestora.

7. Cancer de colon:
Cei care au un job sedentar mai bine de 10 ani, sunt de două ori mai expuşi riscului de a face cancer de colon, afirmă cercetătorii din Australia. Studii mai vechi, însă, au sugerat o legătură între sedentarism şi riscul de cancer de sân şi de cancer de endometru. Dezvoltarea tumorilor este stimulată de un nivel ridicat de insulină în sânge, care apare în lipsa activităţii fizice.

8. Probleme articulare:
Slăbirea muşchilor de la picioare poate provoca, în timp, afecțiunea numită osteoartrită, deoarece presiunea întregului corp este preluată de încheieturi, în special de genunchi. Genunchii au de suferit dacă stau îndoiţi o zi întreagă, pentru că nu aceasta este poziţia lor firească.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...