8 alimente pe care le credeai sănătoase, dar îţi fac rău

by Genko Genko

Obișnuit ca alimentele bio să îți facă bine, iată că unele alimente sănătoase îți pot face rău mai ales la nivelul stomacului și al intestinelor, dar nu numai. Unele oligozaharide, monozaharide, dizaharide și polioli din unele categorii de alimente sănătoase care îți fac rău determină balonare, dureri de stomac și crampe.

Merele

Un adevărat simbol al sănătății, merele sunt bogate în fructoză, un carbohidrat care poate crea neplăceri stomacului mai ales celor care au o mucoasă sensibilă sau gastrită. O alegere mai bună ar fi portocalele.

Pepenele rosu

El are un conținut mare de apă, însă are în compoziție și trei carbohidrați care pot afecta intestinele. Aceștia sunt oligozaharidele, fructoza și poliolii. Pepenele galben și citricele sunt o bună alternativă.

Iaurtul

Deși probioticele din iaurt sunt bune pentru intestine, iaurtul este bogat și în lactoză, un carbohidrat absorbit adesea în mod greșit de corp. Din această cauză, urmarea poate fi balonarea sau apariția gazelor. Soluția poate fi, în acest caz, kefirul sau sana care are o altă structură a moleculei de lactoză.

Perele

Perele sunt fructe gustoase, bogate în fibre, însă conțin multă fructoză și polioli. O altă soluție sănătoasă pentru corp o reprezintă afinele sau chiar zmeura, sau gutuile.

Avocado

Acest fruct exotic este indicat pentru a avea o inimă sănătoasă, dar conținutul lui de polioli este un dezavantaj pentru intestine. Il poți înlocui cu pește gras, nuci sau alte semințe uleioase.

Mierea

Deși este un excelent îndulcitor și conține antioxidanți, mierea nu este indicată celor cu probleme de absorbție a fructozei. Ca alternativă de îndulcitor sănătos poate fi folosit siropul de arțar sau melasa.

Conopida

Conopida este foarte sănătoasă și preparată corect, foarte gustoasă, dar este bogată în polioli care ar putea cauza unele probleme unui stomac delicat. Înlocuiește conopida cu varza de Bruxelles ca să păstrezi beneficiile și să elimini detaliile neplăcute, sau combină conopida cu smântână și iaurt.

Ceapa

Ceapa este o legumă cu multe beneficii, dar uneori stomacul ar putea să nu o aprecieze. Ceapa este bogată în carbohidrați, hidrați de carbon pe care unii oameni nu-i pot digera din cauza absenței unor enzime din sucul gastric. Poți să folosești arpagic sau ceapa verde.

CITIȚI ȘI...