76 de milioane de familii afectate, după un atac uriaş al hackerilor; Care sunt efectele

by Genko Genko

Cea mai mare bancă din SUA, a fost ținta unui atac cibernetic masiv, care a afectat peste 76 de milioane de clienți și 7 milioane de întreprinderi mici și mijlocii.

Hackerii au furat de la JP Morgan Chase, prima bancă americană ca volum de active, date precum numele clienților, numerele lor de telefon sau adresele electronice, se arată într-un comunicat al instituției, preluat de AFP și citat de philly.com.

Citeşte şi: Hackeri ruşi au furat peste 1,2 miliarde de parole ale utilizatorilor de Internet din întreaga lume

Serverul JP Morgan a fost spart în vara acestui an de hackeri prin intermediul unei parole a unui angajat al băncii, potrivit unei persoane apropiate anchetei.

Reprezentanții băncii au precizat, însă, că nu există deocamdată dovezi clare potrivit cărora atacul ar fi compromis conturile clienților afectați, pentru că hackerii nu au putut sustrage parole, date de naștere și numărul asigurării sociale. chiar dacă numele şi datele lor de contact au fost expuse.

JP Morgan menționează că nu au fost constatate operațiuni frauduloase care să vizeze contul vreunui client afectat de acest atac. Cu toate acestea, New York Times scrie că hackerii au pătruns „destul de adânc” în sistemul băncii și ar fi putut să creeze importante pagube financiare, însă s-au abținut.

Banca a făcut eforturi pentru a limita pagubele, de la producerea incidentului, şi a precizat că datele de contact ale unor persoane care s-au conectat la anumite site-uri sau aplicaţii mobile au fost furate.

Potrivit JPMorgan, pericolul este în prezent de phishing, sistem prin care infractorii încearcă să păcălească oamenii să dea informaţii valoroase, cum ar fi ID-urile şi parolele.

Citeşte şi: Yahoo News, anunţând o epidemie de Ebola în SUA

„Dacă găsesc un director de companie, infractorii ştiu că acea persoană valorează mulţi bani şi vor încerca să o atace, chiar dacă nu este simplu”, a declarat Jeff Tjiputra, preşedinte de program pentru securitate cibernetica la University of Maryland University College.

Unii dintre cei afectaţi de atacurile hackerilor sunt din afara SUA, a spus Patricia Wexler, purtător de cuvânt al JPMorgan.

La mijlocul lunii august, banca a mai fost ținta unui atac informatic, în urma căruia FBI a demarat o anchetă.

Bloomberg menționa atunci că ar fi vorba de hackeri ruși, însă specialiștii în securitate cibernetică au susținut că încă nu se știe identitatea lor. Se pare că atacatorii voiau să obțină cât mai multe date despre tranzacțiile din domeniul petrolului și gazelor naturale, de unde și bănuiala că ar fi din Rusia.

Citeşte şi: SUA anunţă anihilarea Gameover Zeus, o reţea puternică de hackeri

CITIȚI ȘI...