5 moduri în care sancţiunile Occidentului lovesc în Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ce au în comun sushi, haute couture, agențiile de turism, tranzacțiile cu petrol și o posibilă persecutare a unui oligarh rus?

Toate acestea reprezintă efecte vizibile ale sancțiunilor impuse de Occident țării conduse de Vladimir Putin, susține publicația Fortune.

Citeşte şi: Efectul sancțiunilor: Inflația ar putea depăși 7,5% în Rusia

Adio afaceri!
Planul celor de la Morgan Stanley de a-și vinde operațiunile de comerț cu petrol către gigantul rus controlat de stat Rosneft ar putea fi sistat, din cauza că sancțiunile împiedică finanțarea operațiunilor de zi cu zi.

Cea mai nouă rundă de măsuri luată de SUA și UE presupune că Rosneft nu mai poate împrumuta bani de pe piețele financiare din aceste regiuni pentru mai mult de o lună.

Un oligarh persecutat?
Cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Ievtusenkov, rămâne în arest la domiciliu pentru spălare de bani. El a încercat să plătească o cauțiune de 8 milioane de dolari, însă instanța i-a respins, joi, această cerere.

Citeşte şi: De ce a început iar Putin războiul cu oligarhii ruşi?

Vestea arestării omului de afaceri l-a determinat pe fostului oligarh Mihail Hodorkovski să facă acuzații grave. Înainte de a petrece 10 ani în închisoare din motive politice, acesta se număra printre cei mai bogați oameni din Rusia. El îl acuză pe Igor Sechin, directorul gigantului petrolier Rosneft, că se află în spatele urmăriri penale pornite împotriva lui Ievtusenkov.

Potrivit lui Hodorkovski, Sechin, un puternic aliat al lui Putin, dorește să înlăture amenințarea declinului producției petroliere prin preluarea controlului companiei de petrol și gaze Bashneft condusă de Ievtushenkov, ale cărei acțiuni se pare că se află în centrul acestui caz.

Ulterior, vineri, autoritățile din Rusia au anunțat că statul a preluat controlul activelor acestei companii.

Grupul Sistema a preluat în 2009 de la autoritățile locale din regiunea Bashkortostan un pachet de aproape 80% din acțiunile Bashneft pentru 2,5 miliarde de dolari și între timp a făcut din această companie al șaselea mare producător de petrol din Rusia. Însă, procuratura rusă contestă contractul de privatizare, susținând că vânzarea Bashneft a fost făcută prin încălcarea legii și de aceea a cerut revenirea companiei în proprietatea statului.

Citeşte şi: Sancţiunile economice divizează Rusia; Oligarhii nu îl mai susţin pe Putin

Lovitură pentru industria turismului
Peste 56.000 de turiști ruși nu și-au mai petrecut vacanțele în străinătate în acest an, după ce rubla s-a prăbușit în contextul tensiunilor geopolitice, care au speriat investitorii.

Agențiile de turism plătesc facturile în dolari, dar oferă servicii în monedă rusească.

„Industria noastră a suferit o profundă criză sistemică declanșată de factori economici și politici”, a precizat purtătorul de cuvânt al Uniunii Industriei Turismului de la Moscova. Irina Tyurina.

„Situația de acum este mai gravă decât cea din 2009, când am avut o scădere de 15-20%”, a adăugat aceasta.

Haute couture
Nici cei mai bogați ruși nu o mai duc la fel de bine ca înainte, având în vedere că nu se mai înghesuie să cumpere articole vestimentare de la marile case de modă. „Puterea de cumpărare se prăbușește”, a explicat Tina Kandelaki, prezentatoare TV.

„Nu mai vrem să cumpărăm produse de trei ori mai scumpe decât valoarea lor adevărată”, a adăugat aceasta.

Citeşte şi: Efectul sancțiunilor: Total suspendă un proiect comun cu Lukoil

Fără somon
Rusia nu a stat cu mâinile în sân și a răspuns sancțiunilor impuse de Occident printr-o interzicere a importului de alimente din SUA, UE, Norvegia, Canada și Australia.

Măsura a lovit cel mai tare în sushi, una dintre mâncărurile favorite ale clasei de mijloc din Moscova. Acum, importurile din Chile sunt cu 30% mai scumpe decât cele din Norvegia.

Pe de altă parte, în portul arctic Murmansk, Mikhail Zub a închis fabrica sa de conserve de pește, a dat afară 100 de oameni și a dat în judecată guvernul pentru că nu mai poate cumpăra somon norvegian.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...