5 lucruri pe care nu le ştiai despre seminţele de floarea soarelui

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Seminţele de floarea soarelui sunt o gustare ieftină, banală, aproape omniprezentă în bucătăriile noastre. Pe lângă gustul delicios şi săţios, acestea sunt deosebit de sănătoase, mai ales dacă sunt consumate fără sare.

Majoritatea seminţelor şi nucilor sunt alimente incredibil de complexe, bogate în diverşi micronutrienţi esenţiali şi acizi graşi unici. Fiind o gustare tipică Europei Centrale şi de Est, ţări precum România, Ucraina şi Rusia se află printre producătorii de top la nivel mondial.

Citeşte şi: (STUDIU) Care sunt beneficiile consumului de cartofi

Iată mai jos doar câteva dintre beneficiile seminţelor de floarea soarelui:

1. Sunt una din puţinele şi preţioasele surse de tryptofan, precursorul serotoninei, neurotransmiţător responsabil cu starea de bine, relaxarea şi buna dispoziţie. Organismul nostru preia tryptofanul din surse alimentare, apoi îl converteşte în 5-HTP, fiind ulterior transformat în serotonină. Sursele alimentare sunt importante, deoarece ele suplimentează şi oferă corpului nostru precursorul preţios. Seminţele de floarea soarelui sunt una din cele mai bune surse de tryptofan, alături de: carnea de pui, de curcan, fructele de mare, ouă, tofu, iaurt, caşcaval, linte, năut, banane, mango, nuci şi ciocolată neagră.

2. Sunt o bună sursă de vitamina E. În doar 100gr de seminţe avem 100% din necesarul zilnic de vitamina E! Fiind o vitamină liposolubilă, aceasta este deosebit de importantă în organism, ajutând la menţinerea pielii sănătoase, elastice şi hidratate.

3. Delicioasele seminţe conţin, de asemenea, polifenoli, precum acid chlorogenic, acid quinic şi acid caffeic. Aceşti compuşi antioxidanţi joacă un rol important în detoxifiere (mai ales a ficatului) şi protejează organismul de efectul negativ al radicalilor liberi.

4. În seminţe găsim întreaga gamă de vitamine B, în cantităţi relevante. În doar 100gr de seminţe avem 100% din necesarul zilnic de B6 şi B1. De asemenea, seminţele sunt o sursă preţioasă de acid folic, deoarece 100gr conţin 50% din necesarul zilnic. Complexul de vitamine B ajută la buna funcţionare a sistemului nervos central, contribuind la reducerea stresului şi a anxietăţii.

5. Seminţele conţin acizi graşi precum acid linoleic şi oleic, care ajută la scăderea colesterolului rău şi menţin sănătos sistemul cardiovascular.

Citeşte şi: (STUDIU) Uleiul de măsline extravirgin: Ce trebuie să ştii şi ce trebuie să eviţi când consumi această esenţă de sănătate


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...