Turcia a început atacul asupra aliaților kurzi ai SUA din nordul Siriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

YPG (unitățile de apărare ale poporului kurd) au anunțat că forțele militare ale Turciei au tras aproximativ 70 de proiectile asupra satelor locuite de kurzi din regiunea siriană Afrin. Bombardamentele au început joi, în jur de miezul nopții, și au continuat vineri dimineața, transmite The Guardian.

Ankara consideră YPG – care are o alianță cu SUA în lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic – ca fiind o extensie a rebelilor kuzi care luptă împotriva Turciei.

Forțele de securitate turce de la granița cu Siria au primit ordin, joi, de a se pregăti pentru o posibilă intervenție în regiunea siriană Afrin.

Desfăşurarea de militari turci de-a lungul graniței cu Siria a continuat cu sosirea de tancuri în provincia Hatay (sudul Turciei), care a precizat că situația din Afrin reprezintă „o amenințare la adresa securității la granița Turciei”.

Miercuri seara, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de securitate națională, prezidată de către președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, s-a ajuns la concluzia că Turcia va lua măsuri „imediate” și „ferme” pentru a se apăra de amenințările care provin din vestul Siriei.

Informațiile survin la trei zile după ce Erdogan a amenințat că va zdrobi „o armată teroristă” despre care el crede că SUA încearcă s-o formeze la granița cu Siria.

Acțiunea militară a Turciei riscă să inflameze relația cu Statele Unite, într-un moment în care dialogul dintre cele două țări se află la un punct de cotitură, subliniază The Guardian.

Vineri, ministrul turc al Apărării, Nurettin Canikli, a anunțat lansarea atacului: „Operațiunea a debutat cu bombardarea transfrontalieră (…) Toate rețelele și elementele teroriste din nordul Siriei vor eliminate. Nu există altă cale”.

Într-un comunicat, coaliția sub comanda SUA din Siria a dezmințit informațiile că înființează o nouă forța la frontieră în regiune. „Aceasta nu este o nouă armată sau o forță convențională de pază a frontierei”, a afirmat coaliția, adăugând că ea „continuă să instruiască forțe de securitate locale în Siria”.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al YPG din Afrin, Rojhat Roj, a declarat că unitățile kurde apărare vor răspunde cu forță maximă la atacul turcilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...