17 ambulanțe au fost distribuite staţiilor zonale de asistenţă medicală urgentă

by Genko Genko

Marți, în cadrul unui eveniment festiv, 17 unităţi sanitare au fost distribuite staţiilor zonale de asistenţă medicală urgentă „Nord”(8), „Centru”(8) şi „Sud”(1).

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, prezent la eveniment, a menţionat că achiziționarea acestor autosanitare face parte dintr-un proiect de dotare a serviciilor de urgență prespitalicească. De asemenea, ministrul Sănătăţii a menționat că ambulanţele sunt dotate cu echipament medical performant, ceea ce va îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor medicale de urgență.

Amintim că primul lot, de 15 ambulanţe, a fost transmis beneficiarilor în luna martie. Trei dintre ele au fost repartizate Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină Urgentă (două maşini pentru Serviciul „903” şi una pentru Serviciul Aviasan), patru – Staţiei Zonale Asistenţe Medicale Urgente „Nord”, patru – Staţiei Zonale de Asistenţă Medicală Urgentă „Centru”, trei – Staţiei Zonale de Asistenţă Medicală Urgentă „Sud” şi o ambulanţă către Staţia Zonală Asistenţă Medicală Urgentă „Găgăuzia”.

Costul total al ambulanţelor este de 52,5 milioane de lei. O ambulanţă cu dotare simplă valorează circa 1,6 milioane de lei, iar costul unei ambulanţe specializate a fost estimat la 1,9 milioane de lei.

În anul 2013 serviciul a acordat asistenţă de urgenţă la circa 950 mii bolnavi, ceea ce înseamnă că fiecare al treilea cetăţean al ţării se adresează şi primeşte asistenţa necesară o dată în an în cadrul acestui serviciu. Zilnic serviciul deserveşte în medie 2700 de bolnavi, bolnavi în stare critică, traumaţi, mame şi copii.

Prin intermediul serviciul prespitalicesc de urgenţă sunt spitalizaţi 48% din totalul de pacienţi.

CITIȚI ȘI...