10 opere clasice pe care trebuie să le citeşti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Clasice sunt acele cărţi despre care de obicei oamenii spun „o recitesc”, niciodată „o citesc”. Clasice sunt acele cărţi care constituie o experienţă fantastică pentru cei care le-au citit şi le iubesc. Dar ele reprezintă o experienţă la fel de bogată pentru cei care le-au pus deoparte, ca să le citească atunci când se vor putea bucura cel mai mult de ele.

În acest scop, redacţia Independent vă oferă o mână de ajutor, prezentându-vă în continuare zece clasici şi opere literare clasice pe care trebuie să-i/să le citiţi măcar odată în viaţă.

1. Jules Verne – O călătorie spre centrul pământului
Unii ar spune despre Jules Verne că este un clasic care nu se ridică la înălţimea marilor clasici. Nu trebuie să uităm încă, că dânsul este fondatorul genului ştiintifico-fantastic clasic în care acţiunea este prezentată aşa de bine încât lucrurile cele mai incredibile devin palpabile. O serie de filme ecranizate pe baza cărţilor sale s-au bucurat şi se bucură de un succes continuu pentru cineaştii interesaţi în acest gen, care este combinat în mod natural cu aventuri.

Poate cea mai impresionantă operă a sa este ”O călătorie spre centrul pământului”, în care se vorbeşte despre Otto Lidenbrock, profesor de mineralogie şi Axel, nepotul său, care pornesc în cea mai stranie călătorie a vieţii lor, pe drumul descris într-un manuscris misterios. Ţinta călătoriei fantastice este centrul Pământului. Însoţiţi de Hans, o experimentată călăuză, cei doi exploratori pătrund, tot mai adânc, sub scoarţa terestră, spre o altă lume. Pentru a afla ce au descoperit aici, dar şi peripeţiile prin care au trecut, vă recomandăm să citiţi opera.

2. George Orwell – 1984
Scrisă în 1948, opera prezintă o viziunea foarte inspirată şi profetică a ceea ce ni se va întâmpla nouă în prezent. Scrisă sub forma unui puternic manifest împotriva regimurilor totalitare, mulţi au considerat opera drept o critică acerbă al regimului sovietic.

Romanul O mie nouă sute optzeci şi patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomică, sediul unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită. Execuţiile fără rost, dispariţiile peste noapte au devenit un lucru firesc. Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorba”, o limba robotizată, care completează imaginea de lume ordonată ”ştiinţific” după voinţa Fratelui cel Mare, care spune că ”războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranţa este putere”.

Iar pentru a vă oferi încă un motiv să citiţi opera, vă spunem că ”Fratele cel mare”, personajul metaforic al supravegherii în masă imaginat de George Orwell în „1984”, cunoaşte un nou succes comercial, pe fondul dezvăluirilor recente privind sistemul de spionaj electronic pus în practică de serviciile secrete americane.

Astfel, opera cunoaşte o recâştigare a valorii profetice, iar în plin scandal al interceptărilor telefonic, cartea ajunsese printre primele cinci titluri cu cea mai mare creştere a vânzărilor pe site-ul Amazon. Astfel, „1984” a trecut de pe locul 6.208 pe locul 193.

3. Fiodor Dostoievski – Idiotul
Dostoievski a plăsmuit în opera sa un personaj înduioşător prin sinceritatea sa, atât de deschis încât pare prost. În cercurile sociale, este subiect de glumă, alimentate şi de faptul ca Mişkin s-a întors dintr-un sanatoriu elveţian.

El este atras de două femei, cu status quo-uri complet opuse. Cea dintâi este o femeie dintr-o familie decentă. Cea de-a doua, de care se simte mai apropiat este considerată o femeie pierdută.

4. Miguel de Cervantes Saavedra – Don Quijote
Probabil că niciun mit modern nu a fost atât de persistent ca cel creat de Cervantes în Don Quijote. În cartea sa, Cervantes a sintetizat genul epic şi dramatic într-o formă nouă, care a devenit romanul modern, iar personajele pe care le-a modelat, împreună cu obsesiile lor, au pătruns în cel mai profund nivel al culturii noastre.

Deși fusese concepută ca o satiră la adresa popularelor povestiri cavalerești, povestea micului nobil Alonso Quixano (Don Quijote) din La Mancha care, influențat de lecturile sale, ajunge să se creadă un cavaler în căutare de aventuri, devine o frescă a societății spaniole și o reflexie asupra comportamentului uman.

Cititor pasionat de romane cavalerești, Don Quijote ajunge să se considere un ”cavaler rătăcitor” astfel că, împreună cu amicul său credincios Sancho Panza, pornește la drum călare pe mârțoaga sa, Rocinanta, înarmat cu arme din carton, oferind aventuri amuzante pentru cititori, dar de multe ori şi lecţii de viaţă şi înţelepciune.

5. J.D. Salinger – De veghe în lanul de secară
Este un roman-cult pentru adolescenţii din lumea întreagă. De veghe în lanul de secară este o poveste despre maturizare şi acceptarea unor procese fiziologice ca fiind părţi absolut normale din procesele de creştere.

Un roman de formare, a cărui personaj principal este un adolescent care, de la un colegiu din Pennsylvania, în doar trei zile s-a mutat la New York. Aici devine copleșit de frumusețea până la punctul de a fi influenţat şi schimbat.

6. Lev Tolstoi – Război şi pace
De data aceasta vă recomandăm romanul istoric, în care Tolstoi portretizează Rusia în pragul unui conflict apocaliptic cu Franța lui Napoleon Bonaparte. Momentele de pace din viața de zi cu zi sunt intercalate cu scene de lupte violente.

Evenimentele împing repede personajele centrale spre confruntarea inevitabilă. Nici un alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăți. Citind acest roman , veţi fi cu siguranţă copleșit de puterea imaginativă a scriitorului.

7. Herman Melville –Moby Dick
Este imposibil să nu fi auzită măcar o dată de romanul Moby Dick, în care tema principală este călătoria, doar că de data asta în lumea oceanului. Romanul istorisește aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe. Povestitor este un membru al echipajului, Ishmael.

8. Lewis Carroll – Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor
Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor nu mai are nevoie de nicio prezentare. Probabil cu toţii aţi avut ocazia să priviţi măcar una din cele 25 de ecranizări după celebra operă a lui Lewis Carroll. Totuşi, vă recomandăm lecturarea acesteia, în special să o citiţi copiilor, care la sigur vor rămâne fascinaţi.

9. Homer – Odiseea
Scrisă în a doua jumătate a secolului VIII î.Hr., Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică. Ea prezintă peripețiile regelui Odiseu (Ulise) și ale însoțitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasă, după războiul troian. În multe limbi termenul de „odisee“, inspirat de această epopee, desemnează o rătăcire plină de peripeții.

10. William Shakespeare – Hamlet
Pentru cei care iubesc lectura şi cărţile, Hamlet nu poate lipsi din lista cărţilor citite, sau care urmează să le citească.

În tragedia lui Shakespeare se vorbeşte despre Hamlet, fiul regelui Danemarcei, care este chemat acasă pentru înmormântarea tatălui și nunta mamei cu unchiul său. În urma unui episod bizar, tânărul descoperă că unchiul său, pe care ajunge să-l urască, este vinovat pentru moartea regelui. Ura și dezamăgirea îl fac pe Hamlet să pună la cale un plan de-a dreptul diabolic.

Simulează nebunia (sau nu), îl ucide pe prim-ministru, iubește și apoi ignoră o tânără nevinovată care în cele din urmă înnebunește, uneltește împotriva unchiului, conspiră împotriva a doi prieteni bine intenționați și, în cele din urmă, își duce la bun sfârșit răzbunarea împotriva unchiului, însă cu costul vieţii multor apropiați, punând in pericol viața lui și a mamei sale.

Italo Calvin, spunea în 1981 că, singurul motiv care poate fi invocat în favoarea lor, a clasicilor şi operelor lor, este acela că întotdeauna e mai bine să-i citeşti pe clasici decât să nu-i citeşti.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...