10 lucruri pe care nu le ştiai despre avocado

by Genko Genko

L-am mânca la orice oră, în orice zi. Iar în sezonul cald, l-am pune în toate reţetele de salate, pentru textura cremoasă pe care le-o conferă. Daca nu ştiai prea multe despre avocado, citeşte mai jos.

1. Avocado este un fruct, nu o legumă. De aceea, merge de minune consumat alături de rodii, pere, mango sau piersici.

2. Fructele de avocado se maturizează în copac, dar încep să se coacă abia după ce au fost culese. Ce e şi mai interesant este că un fruct de avocado poate să stea în copac până la 18 luni. Practic, copacul îl păstrează în stare excelentă până te hotărăşti să-l consumi.

3. Toate fructele de avocado sunt culese manual. Forţa de muncă şi apa sunt de altfel cele mai mari costuri ale producătorilor de avocado.

4. Este una din cele mai bune surse de grăsimi sănătoase. Conţine acid oleic, care ajută la reducerea nivelului de colesterol şi favorizează absorbţia substanţelor nutritive din alimente, ceea ce înseamnă că orice mâncare consumata cu acest fruct devine mai sănătoasă.

5. Nu numai culoarea este un indicator al coacerii, ci şi fermitatea fructului. Cu cât este mai copt, cu atât va fi moale ori, mai degrabă, pufos.

6. În funcţie de cât de devreme a fost cules, avocado se va coace în maxim 8 zile. Dacă vrei să îi grăbeşti procesul de coacere poţi să-l pui într-o pungă de hârtie, pe care să nu o închizi complet, alături de un măr. Etilena pe care mărul o eliberează va grăbi coacerea.

7. Este printre singurele alimente de care poţi fi 100% sigur că nu au fost modificate genetic sau că nu au fost atinse de chimicale.

8. Nutriţioniştii l-au numit „fructul perfect”: poate fi mâncat la orice oră din zi, este plin de vitamine şi fibre, iar pe termen lung contribuie la menţinerea sănătăţii, a frumuseţii şi a siluetei.

9. Hass este cel mai popular soi de avocado, descoperit în California în anul 1930, în curtea unui poştaş pe nume Rudolph Hass. Acesta a avut o idee bună şi şi-a patentat copacul.

10. În California, există un singur sezon pentru avocado, care se întinde din aprilie până în septembrie. Copacul de avocado înfloreşte o singură dată, prin februarie. În schimb, în Mexic, sunt 5 regiuni diferite care cultivă avocado, cu 5 climate diferite.

CITIȚI ȘI...