10 lucruri inedite pe care nu le ştiai despre Rusia

by Genko Genko

Bogată în resurse energetice, este ţara record, traversată de nouă fuse orare şi cu o rată a criminalităţii printre cele mai ridicate din lume.

Criza din Ucraina pe care Putin a provocat-o pentru a-şi satisface dorinţele imperialiste, anexând Crimeea, au propulsat-o pe Rusia în centrul atenţiei mondiale.

Dar ce cunoaştem cu adevărat despre ce-a de-a opta ţară cea mai bogată (cel puţin, prezenţa Rusiei încă în G8 o recomandă ca fiind a opta putere economică din lume) şi cea mai mare din lume, datorită celor 17 milioane de km pătraţi pe care-i acoperă? Iată zece lucruri pe care cu siguranţă nu le ştiaţi.

1. Rusia este bogată în resurse energetice
Rusia este al doilea producător de gaz natural la nivel mondial şi al treilea producător de petrol, după Statele Unite şi Arabia Saudită. Mai mult de jumătate dintre încasările bugetare se datorează exporturilor de energie, iar rezervele însemnate vor menţine, probabil, dominaţia Rusiei şi în anii ce vor urma. Ea are rezerve de gaze naturale de 1.163 miliarde de metri cubi, echivalentul a aproximativ 13,2 miliarde piscine olimpice, cu un volum de 2.491 de metri cubi fiecare. Nici rețeaua de conducte prin care-l transportă nu face excepție: aceasta măsoară aproximativ 260.000 de km, conform Business Insider. de șase ori circumferința pământului (40,075 mii de km).

Federaţia Rusă dispune şi de 87 miliarde de barili de petrol, ceea ce i-ar ajunge pentru 75 de ani, luându-se în consideraţie faptul că ruşii consumă circa 3,2 milioane de barili de petrol pe zi (conform datelor oficiale din anul 2012).

2. Ruşii deţin şi cea mai mare cantitate de uraniu îmbogăţit, jumătate din cantitatea mondială
Din totalul de 1390 de tone de uraniu puternic îmbogăţit, HEU, deţinut la nivel mondial Rusia controlează, 695 tone, mai mult decât orice altă țară din lume (SUA, este a doua cu 604 tone). Este un tip de uraniu cu un procent de izotopi instabili (U235) mai mari decât cei de uraniu „natural” și este esențial pentru producerea de energie nucleară.

Rusia deţine cele mai multe arme de distrugere în masă din lume, cu peste 8.000 de arme nucleare şi aproape 20.000 de tone de arme chimice.

3. Rusia este mai mare decât planeta Pluto
Federaţia Rusă este cel mai mare stat din lume, întinzându-se din Kaliningrad, o exclavă situată la Marea Baltică, între Polonia şi Lituania, până la Anadîr, pe coasta Mării Bering, de la vest la est şi din Pevek, pe malul Mării Siberiene Orientale, dincolo de cercul polar şi până în Derbent, Daghestan, de la nord la sud. Rusia se învecinează cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia, Coreea de Nord şi are frontiere maritime cu Japonia şi Statele Unite, în Alaska, având o suprafaţă de 17,09 milioane de kilometri pătraţi. Planeta pitică Pluto, până în 2006 considerată a noua planetă a Sistemului Solar, are o suprafaţă de doar 16,65 milioane de kilometri pătraţi.

4. Deţine cele mai multe fusuri orare din lume
Imensul teritoriu al Rusiei (17 milioane km pătraţi) este străbătut de cele mai multe fusuri orare, 9 la număr, ceea ce constituie un record mondial. Până în 2010, Rusia era împărţită în 11 fusuri orare alegând să renunţe la două, după ce preşedintele rus de atunci, Dmitri Medvedev a declarat că aceasta va face statul mai uşor de condus. Tot acesta a declarat, că în cele din urmă, fusurile orare din Rusia vor fi reduse la cinci.

Tot în 2010 s-a adoptat ora de vară şi revenirea la timpul iniţial, toamna, la fel ca în occident. În prezent, ora la Kaliningrad este cu 3 ore înainte faţă de Timpul Universal Coordonat, UTC+3, urmată de Moscova, UTC+4, Ekaterinburg, UTC+6, Omsk, UTC+7, Krasnoiarsk, UTC+8, Irkutsk, UTC+9, Iakutsk, UTC+10, Vladivostok, UTC+11 şi Kamceatka, UTC+12. Regiunea Sahalin şi Republica Sakha se ghidează după câte două fusuri orare. Bucureştiul şi Chişinăulse ghidează după fusul orar UTC+2.

5. Transportul public
Metroul din capitala Rusiei are 194 de staţii şi o lungime a şinelor de 325 de kilometri. Park Pobedî, Parcul Victoriei, este cea mai adâncă staţie a metroului din Moscova, fiind aflată la aproape 85 de metri în subteran, în timp ce staţia Vykhino este cea mai aglomerată. Nouă milioane de pasageri folosesc metroul din Moscova în fiecare zi, trafic egal cu cel al metrourilor din Londra şi New York la un loc, asta, făcându-l al doilea cel mai aglomerat metrou din lume (după Tokyo). Inaugurat în 1935, anul viitor, metroul din Moscova va împlini 80 de ani.

6. Populaţia Rusiei a scăzut cu 6.6 milioane, din 1993 până în prezent
Numărul de locuitori al Rusiei scade vertiginos. 143 de milioane de oameni locuiesc în prezent în Federaţia Rusă, însă cifra e în scădere şi se estimează că va ajunge la 126 de milioane până în 2050. Din 1993, până în prezent, populaţia Rusiei a scăzut cu 6.6 milioane, aproape cât întreaga populaţie a Serbiei sau a Bulgariei şi de aproape două ori cât populaţia Republicii Moldova.

Printre cauzele principale ale scăderii numărului de populaţie se numără alcoolismul de care suferă o mare parte a Rusiei, dar şi rata criminalităţii, care este de omucideri la 100.000 de locuitori, aproximativ dublu faţă de SUA. Numărul total al crimelor săvârşite prin omucideri, ajunge în Rusia la aproape 14.000 de oameni ucişi anual.

7. Lacul Baikal conţine o cincime din apa dulce de pe glob
Deşi este abia al şaptelea lac din lume după suprafaţă, lacul Baikal, aflat în sudul Siberiei, are cel mai mare volum. Se estimează că acesta conţine în jur de 20% din rezerva de apă dulce lichidă de pe glob, 23.615 kilometri cubi. Baikal este şi cel mai adânc de pe glob, având o adâncime maximă de 1642 metri. În comparaţie, adâncimea maximă a Mării Negre este de 2212 metri, în Crimeea, la sud de Ialta.

8. Lacul Karaciai este cel mai poluat loc de pe planetă
Lacul Karaciai se află în sudul munţilor Ural, în apropierea complexului industrial Mayak, fabrică de armament nuclear până în 1990. Deşeurile radioactive au fost aruncate direct în lac, al cărui fund este format dintr-un strat de trei metri de astfel de substanţe toxice. Un raport al Worldwatch Institute afirmă că, în 1990, lacul emitea 600 de roentgeni pe oră, suficient cât să ucidă un adult în 60 de minute.

9. Ruşii beau de douăzeci de ori mai mult ceai decât românii
China consumă cel mai mult ceai, 725 de mii de tone anual, dar nu conduce clasamentul când vine vorba de consum pe cap de locuitor. Ruşii, în schimb, consumă 1.38 de kilograme de ceai pe cap de locuitor în fiecare an, fiind depăşiţi doar de turci, irlandezi şi de cei din Regatul Unit. Comparând, românii consumă doar 68 de grame de ceai, anual, de 20 de ori mai puţin.

10. Rusia a vândut Alaska pentru 7.2 milioane $
Activităţile Rusiei în regiune se limitau la comerţul cu blănuri şi misionariat, iar teama că Alaska ar putea fi uşor capturată în cazul unui război a determinat autorităţile să încerce să o vândă. Tranzacţia a avut loc în 1867, când Statele Unite au achiziţionat 1.518.800 de kilometri pătraţi, pentru suma de 7.2 milioane de dolari, puţin peste 120 de milioane, la valoarea de azi. Astfel, americanii au plătit puţin peste 4 dolari pe kilometru pătrat de teren, realizând una dintre cele mai mari şi mai ieftine achiziţii imobiliare din istorie.

CITIȚI ȘI...