10 efecte negative ale consumului de cafea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape toată lumea o consumă şi tânjeşte după ea în fiecare dimineaţă. Dar este benefic consumul de cafea pentru oricine sau uneori poate să facă mai mult rău decât bine?

Cafeaua se numără printre primele cinci alimente cu un conţinut foarte mare de antioxiodanţi. Avem nevoie de aceşti antioxidanţi, deoarece încetinesc procesul de îmbătrânire şi protejează corpul de mediul poluant în care trăim. Numeroasele cercetări care s-au făcut de-a lungul timpului au demonstrat că atunci când este consumată în cantităţi mici şi fără să existe probleme medicale serioase, cafeaua poate să aduce beneficii pentru organism.

Însă, mai există şi reversul medaliei care arată că în unele cazuri cafeaua poate să facă rău, în special atunci când ai probleme digestive, stare permanentă de oboseală, disfuncţii ale tiroidei, tulburări hormonale sau probleme cu glandele suprarenale.

Iată care sunt efectele negative ale consumul de cafea:

1. Generează foarte mult acid
După ce bei cafea stomacul produce o cantitate mare acid clorhidric, în special dacă o consumi pe stomacul gol. Acidul clorhidric este necesar în corp pentru digestia proteinelor, însă cantitatea lui scade pe măsură ce bei foarte multă cafea.

Acest lucru va crea probleme digestive precum indigestie, gaze intestinale şi balonare accentuată, deoarece proteinele nu sunt bine digerate.

2. Arsurile la stomac sunt mai puternic resimţite
Consumul de cafea poate să înrăutăţească problemele pe care le au cu refluxul gastrointestinal. Potrivit specialiştilor, cafeaua relaxează sfincterul esofagian, astfel că acidul din stomac va urca şi va irita pereţii esofagului. Senzaţiile de arsură sunt intens resimţite.

3. Agravează simptomele sindromului de colon iritabil şi ale gastritei
Dacă ai deja aceste probleme este de preferat să exluzi cafeaua din meniul tău, deoarece ea nu va face decât să-ţi înrăutăţească simptomele supărătoare. Anumite enzime din cafea favorizează reacţiile inflamatorii, diareea, balonarea, crampele şi gazele intestinale.

4. Împiedică buna digerare a alimentelor
Se pare că anumite substanţe din cafea împiedică digestia completă. Asta înseamnă că stomacul eliberează în intestinul subţire alimentele nedigerate complet, iar acest lucru împiedică evacuarea lor eficientă şi le permite să intre în stare de putrefacţie. Acest lucru este foarte nociv pentru sănătate, deoarece se creează un mediu toxic în care bacteriile rele se dezvoltă şi creşte riscul de inflamaţii. Aceste inflamaţii predispun corpul la boli grave, precum ar fi cancerul.

5. Afectează absorbţia mineralelor
Mangeziul, calciul, zincul şi fierul sunt esenţiale pentru sănătate, însă consumul de cafea interferează cu absorbţia lor.

6. Stimulează crizele de fiere
Dacă ai pietre la fiere este recomandat să nu consumi cafea. Potrivit specialiştilor, cafeaua stimulează contracţia vezicii biliare şi apariţia durerilor.

7. Poate să aibă un efect laxativ foarte puternic
În anumite cazuri cafeaua stimulează peristaltismul intestinal şi are un efect laxativ foarte puternic.

Poate ţi se pare că e de bine, însă se pare că acest efect este unul foarte agresiv pentru mucoasa tractului gastrointestinal. Astfel nutrienţii nu mai sunt corect absorbiţi, iar riscul de inflamaţii este unul foarte ridicat. Efectul poate să fie acelaşi chiar dacă vei consuma sortimente decofeinizate de cafea.

8. Cu cât este mai prăjită cu atât are un nivel mai ridicat de acrilamidă
Acrilamida este o substanţă cancerigenă care se formează atunci când boabele de cafea sunt prăjite la o temperatură ridicată. Se pare că nivelul de acrilamidă este cu atât mai ridicat cu cât boabele sunt mai prăjite şi închise la culoare.

9. Amplifică stresul şi starea de tensiune
Un consum exagerat de cafea nu te va face mai energică, ci favorizează eliberarea în corp a hormonilor stresului. Cortizolul, epinefrina şi norepinefrina accelerează ritmul cardiac, cresc tensiunea arterială şi amplifică starea de tensiune şi stres.

10. Creşte riscul de a suferi un atac de inimă
Numeroase studii au demonstrat că în special în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, un consum ridicat de cafea creşte de patru ori riscul de a suferi un atac de inimă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...