”Ce nu te ucide te face mai puternic”, spune un vechi proverb. Dar atunci când vine vorba de mâncare e mai bine să fim un pic mai reticenți cu zicalele populare. Există alimente care nu doar că se pot dovedi periculoase pentru sănătate, ci chiar pot deveni letale atunci când nu sunt gătite corespunzător.
Fie că sunt legume, fructe tropicale, pești sau diferite tipuri de tuberculi, alimentele pe care vi le vom prezenta mai jos sunt o obișnuință pentru bucătăriile unor anumite țări din lume, dar te pot omorî la doar câteva minute de la consumare dacă nu sunt gătite așa cum ar trebui.
10. Uleiul de ricin;
Acest tip de ulei este cunoscut pentru multiplele sale acțiuni benefice. Puțini știu însă că dacă cineva ar mesteca semințele din care se fabrică acest ulei va suferi o intoxicație ce i-ar putea aduce moartea.
9. Peștele Fugu;
Peştele fugu este o delicatesă foarte rafinată pe care numai bucătarii din Japonia ştiu să o pregătească. Dacă nu este curăţat şi gătit cu mare grijă, provoacă intoxicaţii mortale. Gustul său unic, pentru europeni destul de fad, dar irezistibil pentru curioşi şi amatorii de lucruri ieşite din comun, îi determină pe foarte mulţi oameni să-şi rişte viaţa. Din păcate, nu există an fără victime, în urma consumului de Fugu. Peştele este otrăvitor din cauza unei toxine, numită tetrodoxină, ce se găseşte în algele roşii din specia jania, care este hrana sa.
8. Fasole de Spania;
Această specie de fasole, cunoscută și ca ”lima beans”, conține un nivel destul de ridicat de cianură, dezvoltat de-a lungul timpului ca un sistem de apărare. Pentru a nu fi periculoasă, acest tip de fasole trebuie fiert foarte mult timp, fără capac, pentru a permite substanței toxice să se evaporeze.
7. Caracatița;
Mulți consumă caracatița de vie. Aceștia ar fi bine s-o mestece bine înainte de a o înghiți. Unii nu au făcut-o și au murit sufocați, deoarece ventuzele au rămas lipite de pereții gâtului și au blocat astfel căile respiratorii.
6. Ackee;
Dacă este consumat copt, acest fruct național jamaican este delicios. Însă cine se va aventura să-l consume verde riscă să aibă stări de vomă, amețeli și chiar să moară.
5. Cassava;
Cunoscută și ca manioca, tapioca sau yuca, acest tubercul ce crește în multe state din America Latină are un gust delicios. Totuși, la fel în cazul Fasolelor de Spania, conține și cianură, care dacă nu este eliminată în procesul de gătire se poate dovedi letală.
4. Amanita Muscaria;
Această specie de ciupercă, cunoscută și ca ”Buretele muștelor”, este consumată în unele state din Europa, deoarece are calități gustative apreciate. Specialiștii însă nu recomandă consumarea sa, deoarece poate provoca serioase disfuncții digestive, halucinații și depresii care pot duce la sinucideri.
3. Latirul;
Această specie de mazăre crește în sălbăticie, dar gustul său e foarte apreciat. În multe țări din Europa, Asia și Africa este gătită și consumată cu carne. Conține însă o neurotoxină foarte periculoasă, iar dacă nu este pregătită corespunzător poate afecta sistemul nervos.
2. Nucșoara;
Se folosește foarte des în bucătărie, ca un condiment plăcut mirositor și gustos. Puțini însă știu că dacă este consumat în cantități mari de către gravide, poate cauza moartea fătului. Conține și substanțe halucinogene, putând de multe ori avea aceleași efecte precum amfetamina.
1. Semințele de Pangio
Sunt originare din insulele din sudul Asiei. Au un gust foarte apreciat, dar este comestibilă doar partea exterioară a semințelor. Pot fi consumate doar după ce sunt suspuse unui proces de macerare de nu mai puțin de 3 zile.